Първа стъпка към ефективно лидерство: Изборът на лидерски стил

Първа стъпка към ефективно лидерство: Изборът на лидерски стил
July 13, 2017 Desislava Panova

Независимо какво стои пред един лидер, дали създаването на стратегия или мобилизирането на екипа за действие, успехът му зависи от това КАК действа. Дори всичко да е направил както golmanтрябва, ако се провали само и единствено в тази задача, да обърне емоциите в правилната посока, нищо няма да работи така, както е можело или е трябвало.

Понякога човек от екипа се нужда е от топла прегръдка. Понякога екипът има нужда от визия, нов стил на повеждане, някой, който да поведе по определен път или да изведе силно екипа напред. Затова големите лидери избират своя лидерски стил както скулптора своите инструменти, с ясна преценка коя част по какъв начин и с кой инструмент ще обработи, а крайната цел е най-доброто средство за работа. Лидерството може и трябва да бъде ситуационно, в зависимост от нуждите на екипа.

Изследването за ситуационното лидерство се нарича „Лидерството, което носи резултати“, на Даниел Голман. Той и екипът му завършили своето три годишно проучване с над 3000 мениджъри. Тяхната цел била да открият специфичните лидерски поведения и да определят ефекта им върху корпоративния климат, както и ефекта на всеки лидерски стил върху профита.

На картинката горе са изброени неговите 6 типа лидерски поведения:

  1. Демократичният лидер изгражда съгласие чрез участие. Ако този стил бъде обобщен в една фраза, щеше да е “Какво мислиш?” Демократичният стил е най-ефективен, когато лидерът се нуждае от екипа, за да му „продадат“ решение или да му помогнат да осъществи собствен план или цел, също и когато е несигурен и се нуждае от свежи идеи на квалифицирани колеги. Това не е най-добрият избор при извънредна ситуация, когато времето е от съществено значение или когато хората от екипа не са достатъчно информирани, за да предложат достатъчно напътствия.
  2. Авторитетният лидер мобилизира екипа към обща визия и се съсредоточава върху крайните цели, оставяйки усилията и средствата за хората от екипа. Ако този стил може да се обобщи в една фраза, щеше да е: “Ела с мен!”. Авторитетният стил работи най-добре, когато екипът се нуждае от нова визия, защото обстоятелствата са се променили или когато не се изисква изрично напътствие. Авторитетните лидери вдъхновяват предприемачески дух и жизнен ентусиазъм за мисията. Този стил не е най-доброто решение, когато лидерът работи с екип от експерти, които са по-компетентни от него.
  3. Иновативният лидер развива хора на бъдещето. Ако този стил бъде обобщен в една фраза, щеше да е “Опитай това!”. Иновативният стил работи най-добре, когато лидерът иска да помогне на хората от екипа си да изградят трайни индивидуални сили, които да ги направят по-успешни като цяло. Този стил е най-малко ефективен, когато хората от екипа са твърде пасивни и не желаят да се променят или да се учат, или ако на лидерът му липсва опитност.
  4. Оформящият лидер очаква и демонстрира перфектност и автономност. Ако този стил бъде обобщен в една фраза, щеше да е “Сега прави, каквото аз правя!”. Стилът на оформянето работи най-добре, когато екипът вече е мотивиран и квалифициран, а лидерът има нужда от бързи резултати. Когато се работи в оформящия стил с компетентни и талантливи хора, които просто се нуждаят от посока и координация, работата се свършва навреме и дори преди крайния срок. Този стил се използва широко, но има опасност да затрупа членовете на екипа и да смаже иновациите, затова трябва да се използва умерено.
  5. Заповядващият лидер изисква незабавно съгласие. Ако този стил беше обобщен в една фраза, щеше да бъде “Направи това, което казвам!”. Заповядващият стил е най-ефективен по време на криза, като например промени в компанията или опит за хващане на управлението или по време на реално бедствие като земетресение или пожар. Този стил също така може да помогне за контролиране на проблемен човек от екипа, когато и всичко останало е неуспешно. Този стил е най-добре да се избягва почти във всеки друг случай, защото може да отчужди хората и да задуши гъвкавостта и изобретателността.
  6. Емоционалният лидер работи за създаване на връзки, които да донесат усещане за свързване и принадлежност към организацията. Ако този стил бъде обобщен в една фраза, щеше да е “Хората са на първо място!”. Емоционалният стил работи най-добре във време на стрес, когато хората от екипа се лекуват от травма или когато екипът трябва да възстанови доверието. Този стил не бива да се превръща в единствения, защото разчитането изцяло на похвали и грижа може да насърчи посредственото представяне и липсата на посока.

     

    По тази и всички други теми, които ви вълнуват, можете да се свържете с Консултантите на CTeam  на otp@cteam.bg или като ни пишете във Facebook и LinkedIn.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*